lauantai 30. toukokuuta 2015

Loppusanat

Juliste aiheena tuli olla "minä Riikassa" ja fontti piti kehitellä itse.


Kaiken kaikkiaan vaihto oli hyvä kokemus ja olen iloinen että uskalsin lähteä. Koulu oli aika lailla juuri sitä mitä odotin niin hyvässä kuin pahassa. Enemmän hyvässä. Jo pelkkä mahdollisuus kokea asuminen ulkomailla 2kk ajan teki reissusta antoisan. Kaksi kuukautta ei riitä kovin mullistavaan taiteelliseen kehitykseen, mutta se antoi tehokkaat eväät millä jatkaa itsenäisesti eteenpäin. 


Janis Rozentala Makslas Vidusskola on antoisa mutta rankka ympäristö oppia. Tuleville vaihto-oppilaille haluaisin vain sanoa, että tämä koulu vaatii oppilailtaan paljon. Täällä täytyy olla ahkera, sinnikäs ja valmis ottamaan kritiikkiä/neuvoja vastaan- sekä oppimaan niistä. Täällä täytyy kyetä kestämään se, että suurin osa opettajista ei puhu sujuvaa englantia, eikä välttämättä ymmärrä lähtötasoasi. Ei myöskään pidä vaipua epätoivon kuiluun kun tajuaa, että tässä koulussa jopa 15-vuotiaat opiskelijat ovat sinua paljon parempia(klassisessa mielessä) piirtämään ja maalaamaan: heillä on usein jo monen vuoden taidekoulutus takana. Niin ja läksyä tulee ja sitä tulee aluksi paljon.

Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden- eli lähinnä 15-vuotiaiden töitä esillä kritiikkipäivänä.




Jos on henkisesti valmis selviytymään tästä kaikesta, niin palkintona on kaksi kuukautta aikaa teho-kehittyä taiteellisesti Latvian arvostetuimmassa toisen asteen taidekoulussa. Opit asioita joita et olisi muuten ehkä ikinä oppinut, sekä taiteesta että itsestäsi. Näet mitä se kuuluisa klassinen taideopetus oikeasti on ja koet aivan erilaisen koulun kuin Hyria. Samalla pääset kokemaan Riikan sykkeen ja tutustumaan Baltian maiden kulttuuriin paljon syvemmin kuin pelkkänä turistina ikinä pystyisit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti