sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kukkasia ja kidutussellejä

Otimme loppuviikon vapaapäivistä kaiken irti, ja hyödynsimme ne tutkimalla paikkoja joissa emme olleet vielä ehtineet käydä. Nyt on tullut nähtyä ja koettua Riikan kasvitieteellinen puutarha, KGB:n entinen päämaja sekä Latvian miehitysmuseo. Varoitus: tämä päivitys on täynnä kuvia! en osannut karsia niitä, haluan näyttää ne kaikki.

Magnoliapuiden tuoksu levittäytyi koko puutarhaan
Torstai ilta oli kauniin aurinkoinen ja kasvitieteellinen puutarha hehkui iltaruskossa. Jana Rozentala koulun opiskelijakortilla sai täältäkin alennusta, ja sisäänpääsy maksoi vain 2e. Paikka sijaitsee melkein koulumme vieressä. Helsingin vastaava puutarha on ehkä hieman vielä hienompi, mutta kyllä tämäkin kannatti nähdä! Yksi asia kyllä jäi harmittamaan: Riikan kasvitieteellisen puutarhan perällä on erillinen pikku rakennus joka on täynnä eksoottisia perhosia. 4,50e maksua vastaan niiden sekaan pääsee istuskelemaan. Valitettavasti saavuttiin liian myöhään, sillä perhostalo oli suljettu jo viideltä :( . Saattaa olla että käyn vielä uudestaan ihan vaan perhosten takia.

Tässä ehkä kasvi jonka saisin pysymään elossa :')

Rosa, Henrietta, Gerda ja Nina



Gerda opasti meidät perjantaina erään piilotetun helmen luokse, joka on pakko tässä mainita, ja jota suosittelen todella kaikille kirjatoukille. Dzirnavu iela- kadulta löytyy pieni huomaamaton sivukäytävä, joka johtaa sisäpihalle. Täällä sisäpihalla sijaitsee charmikkain pikku kirjakauppa minkä ole ikinä nähnyt, Robert's Books. Kirjakaupan kirjat ovat kaikki englaninkielisiä, uusia ja käytettyjä. Kaupassa on tuoleja ja sohva, johon voit rauhassa istahtaa selaamaan kirjoja rennon klassisen musiikin soidessa taustalla. Kirjan seuraksi pystyy myös ostamaan viiniä, 3e/lasillinen. Jos olet seikkailumielinen ja haluat yllättää itsesi tai ystäväsi, voi mukaansa ostaa valmiiksi paketoidun teoksen. Paketissa lukee vain lyhyt kuvaus kirjan genrestä ja aiheesta, loput saat tietää vasta kotona!




Lauantaina tutustuttiinkin sitten Latvian historiaan ja sen synkkään lähimenneisyyteen Neuvostoliiton alaisuudessa. Latvia on ollut historiansa aikana usean eri valtion miehittämänä. Vuonna 1920 se vihdoin taisteli itsenäisyytensä Venäjästä, ja Latviassa nautittiin lyhyt vapauden aika. No, tämä ei kestänyt kauan, ja vuosien 1940-1945 aikana Latvialaiset saivat kärsiä kaksi miehitystä neuvostoliitolta ja yhden natseilta. Lopullisen itsenäisyytensä Latvia on saanut vasta 1991.

Hirtettyjä natsiupseereja. Hirttopaikalle rakennettiin neuvostoliittoaikana iso voiton patsas, joka on vieläkin Riikassa.

Riikasta löytyy entinen KGB:n(neuvostoliiton salaisen poliisin) päämaja, joka on avattu yleisölle vasta 2014. Rakennuksessa järjestetään esittelykierroksia, joihin osallistumalla saa kuulla mitä hirveyksiä talossa oikeasti tapahtui. Ulkoapäin talo näyttää ihan normaalilta, mikä oli tarkoituskin. Rakennuksen käyttötarkoitus on kuitenkin ollut toimia salaisena tyrmänä ja kidutuspaikkana KBG:n vangeille. Henkilöt, joita epäiltiin venäläisvastaisiksi, usein myös heidän lähipiirinsä, vangittiin tänne ja kuulusteltiin julmasti jopa vuosien ajan. He elivät kammottavissa oloissa ja jatkuvan väkivallan uhreina. Rakennuksen muurien sisällä on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, osa teloitettuna, osa huonoihin oloihin. Kuolleet haudattiin joukkohautoihin metsään. Vain osan uhreista nimet tiedetään, suurin osa on jäänyt nimettömiksi. Outoa kyllä, vielä tänäkään päivänä KGB-talossa työskennelleiden henkilöiden nimiä ei ole tuotu julkisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osa maan johtavista virkamiehistäkin saattaa olla entisiä KGB-talon työntekijöitä.






Monien suureksi kummastukseksi talon sisäpihalla törrötti yllättäen ristiinnaulittu Putin, johon yleisö sai mennä hakkaamaan nauloja! Opaskin oli hyvin hämmentynyt, mutta keksi lopulta selityksen. Kyseessä luultavasti on eilen avatun nykytaidenäyttelyn yksi teos, jonka luonteeseen kai kuuluu sijaita KGB-talon alueella. Ehkä tämä viittaa siihen faktaan että Putin on entinen KGB:n mies.





Jatkoimme vielä miehitysmuseoon tutkimaan lisää Latvian historiaa, mutta valitettavasti siellä oli suurin osa nättelystä vain latviaksi. Onneksi sisäänpääsy oli ilmainen.

Latvian asukkaista 1/3 on venäläisiä ja he puhuvat yleensä vain venäjänkieltä. Vanhemmat latvialaiset muistavat vielä neuvostoliittoajat ja tämä luo jännitteitä. Asiaa ei auta se, että monissa latvian viroissa täytyy osata puhua venäjää, mikä tuntuu itsenäisistä latvialaisista epäreilulta. Venäläiset myöskin seuraavat lähinnä venäläistä tv:tä ja sanomalehtimediaa, joka on usein propagandan sensuroimaa. Esim. latviankielinen ja venäjänkielinen henkilö luultavasti lukevat aivan erilaisia uutisia Ukrainan sodasta ja EU:sta vaikka samassa maassa asuvatkin. Venäläisvähemmistö-aihe on selvästi hieman arka paikka latvialaisille, sillä kaikki varovaisesti aloittamani keskustelut ovat päättyneet epämääräisiin vastauksiin ja aiheen välttelyyn.

1 kommentti:

  1. Tuntuu kyllä käsittömättömältä nuo julmuudet ja se, että osa maan johtavista virkamiehistä on saattanut osallistua kidutuksiin ja julmuuksiin. Tuo vierailu KGB:n päämajassa oli varmasti aika rankka kokemus.

    VastaaPoista