maanantai 13. huhtikuuta 2015

sushia, mahlaa ja kissoja

Perjantaina meillä oli vain kahta kouluainetta: aamulla maalausta ja iltapäivällä piirrustusta. Välissä oli kuitenkin kolme hyppytuntia, mitkä venyttivät päivän keston puoli viiteen. Meillä on surullisen paljon hyppytunteja lukkarissa, mutta tämä johtuu siitä että koulun omilla opiskelijoilla on näinä ajankohtina reaaliaineista tunnit, esim matematiikkaa, ja meillä Rosan kanssa ei näitä tunteja tietenkään ole.

Maalaustunnilla huomasin, että pahvinpala maalausalustana ei olekkaan niin harvinainen juttu. Yhdellä opiskelijalla oli jopa pelkkä pahvilaatikosta revitty aaltopahvin osa jolle hän maalasi! Maalauspohjat tulee kustantaa itse, joten kaikilla opiskelijoilla ei ole kuulemma aina jaksamista tai rahaa hankkia sellaista, etenkin kun uusia maalauksia täytyy aloittaa useita joka kuukausi.

Asetelma jonka maalaamisen aloitin perjantaina. 

Koulussa harjoitellaan selvästi melkein yksinomaan mallista piirtämistä ja maalausta. Aiheena on asetelmia, kipsipäitä ja maisemia niin ulkoa kuin sisältä. Oma taiteellinen ilmaisu jää melko pieneen osaan: Muodon ja värien hahmotuskyky on tärkeintä. Tässä on tietty hyvät ja huonot puolensa. Tyypillisin tapa piirtää on ns. "Blocking", eli pinnat pelkistetään ensin geometrisiin muotoihin ja niille määritellään oma valöörinsä, sitten vasta aletaan työstää muotoja pehmeämmiksi. Lähes kaikki oppilaat piirtävät tällä tyylillä. Minulle tuli siitä mieleen Riikasta löytyvä Art Noveau-tyyli ja neuvostoliittoajan propaganda taide. Kokeiltiin Rosan kanssa jo vähän blocking-tekniikkaa, ja olisi mahtavaa oppia hallitsemaan se.
Tässä kipsipäässä tiivistyy hyvin mitä "blocking" tarkoittaa.

Koulun jälkeen käytiin Inesen kanssa vielä Riikan matkakeskuksessa hakemassa meille matkakortit. Kaikilla Jana Rozentalan taidekoulun oppilailla on matkakortti, joka oikeuttaa matkustamaan mielinmäärin ilmaiseksi julkisilla kulkuneuvoilla. Aika hienoa :)

Lauantaina saatiin nukkua ihan rauhassa pitkälle aamupäivään, ja n. 12.00 Gerda tuli noutamaan meidät asuntolalta. Hän itse ehdotti perjantaina että esittelisi Riikan keskustaa meille lauantaina, mikä oli ihan huippu kilttiä häneltä. Päivä oli mahtava, ja siihen sisältyi modernin taiteen näyttely, vanhassa kaupungissa kiertelyä, kauppatori, sushi-ateria, kissa-kahvila (kahvila jossa oikeasti on kissoja!) ja paljon muuta. Riika on täynnä paikkoja joille täytyy vielä omistaa ihan kunnolla aikaa, kuten vanhan kaupungin pikku putiikit, kirpputorit ja Riikan kuuluisat zeppelin-kauppahallit. Monessa kojussa oli myynnissä meripihkatuotteita sekä yllättäen: pullotettua koivun mahlaa! Anyways, kuvat kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten liitän tähän loppuun reilusti kuvamatskua :)


Modernin taiteen museossa oli tälläinen kaunis Memento Mori -teemainen installaatio.

Riika on tunnettu lukuisista kulkukissoistaan ja moni huolehtii niistä vapaaehtoisesti. Kuvassa kissoille rakennettu mökki.


Kamala esine josta ei silti saanut katsettaan irti.


Kirpparilta löytyi mulle maalausvermeet


Tässäpä tämä päivitys. Nyt on siis sunnuntai ja muutaman tunnin koitan vielä pakertaa läksyjä, illalla sitten Gerdan perheen luo kylään leffa-iltaa viettämään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti